Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\appdata\IIS\vhosts\contentgarden.nl\httpdocs\wp-content\plugins\custom-css-editor\bootstrap\pluginClass.php on line 132
Een geslaagde workation: 3 onverwachte tips – ContentGarden
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\appdata\IIS\vhosts\contentgarden.nl\httpdocs\wp-content\plugins\custom-css-editor\bootstrap\pluginClass.php on line 183
ContentGarden ContentGarden

Een geslaagde workation: 3 onverwachte tips

Workation: SEO- schrijven op een toffe locatie in het buitenland

We raken steeds meer connected. Overal ter wereld is wifi te vinden en met je smartphone heb je in-no time contact met wie en waar je maar wilt. Voor ondernemers is dit een uitgelezen kans om op steeds beter uitgeruste flexplekken te werken en hun eigen tijd in te delen.

Zacht werken, het nieuwe werken, werken op locatie, er bestaan zoveel termen voor. Zelf vind ik  ‘workation’ of ‘werkantie’ (met dank aan vriend Pieter) de leukste variant. Er spreekt  zoveel werklust uit, en zin om er iets moois van te maken op een gave locatie. Inmiddels bestaan er wereldwijd zelfs flexplekken die speciaal zijn opgezet voor workations, zoals http://www.tribewanted.com/ of https://www.thesurfoffice.com/. Van Lissabon tot Bali of Thailand, Sierra Leone, Italië of de Canarische eilanden: overal ter wereld kun je terecht om je werk vanuit een letterlijk ander perspectief vorm te geven.

Reken maar dat de kwaliteit en inspiratie in je werk met sprongen vooruit gaan, als je tussendoor aan het strand gaat liggen, even de skipiste op kunt of bij het plaatselijke marktje alvast je exotische lunch bij elkaar scharrelt.

Werken voor jezelf of voor een opdrachtgever

Zolang je razendsnel wifi hebt, maakt het eigenlijk niet uit waar je werkt.

Een workation kun je inzetten voor je eigen bedrijf, maar ook voor een opdrachtgever.

Werken voor jezelf: op vakantie en toch doorgaan met je werk?

Dan neem je je laptop mee uit skieën, schrijf je na zonsondergang je rapport of bewerk je tijdens de siësta je foto’s. En er is niets mis met een hangmat op een schaduwrijk plekje op Tenerife, waar je prima al schommelend het laatste puzzelstukje voor je nieuwe workshop vindt.

Ik knaagde in februari in de Zwitserse alpen lekker door aan een langdurende schrijfopdracht. In mei wandelde ik in de Vogezen. Wel 10 uur in één week tijd om het wandelgebied rondom een gite te beschrijven. In opdracht, natuurlijk. En in juli haalde ik tijdens familiebezoek in Italië zelfs een nieuwe klus binnen. Achter een krakkemikkige computer met Italiaanse gebruiksaanwijzing.

Het is soms even zweten en vaak moet je een beroep doen op je vindingrijkheid. Maar die vrijheid maakt alles goed: lekker werken aan je eigen bedrijf, op een andere locatie. Met alle bijkomende, bijzondere geneugten.

SEO- copywriter lunch
Pic: Pixabay

 

Op locatie werken voor een opdrachtgever ?

Dat is andere koek.

Zoiets moet je super goed plannen en er vooral heel veel zin in hebben. Afgelopen week verbleef ik als deel van een ‘pop-up team’ een week aan de Costa del Sol. In een vakantievilla vlakbij het strand, om de hoek bij mondain Marbella en dichtbij natuurparken in het veelzijdige Andalusië.

De opdrachtgever had ons gevraagd om de villa online en offline meer flair te geven. Teksten voor de website, routebeschrijving, handboek, (plus vertalingen naar het Duits), sfeerfoto’s, interieur-en hospitalityadvies (het andere deel van het ‘pop-up team’ is Satrina Wilske van designed by silence, interieurspecialist voor vakantieverblijven), you name it. Een 360 voor een vakantievilla die er wezen mag!

Het was hard werken geblazen. Heel hard werken. Want een zalig verblijf op een superlocatie maakt indruk en dat wil je als online tekstschrijver goed tot uitdrukking brengen. Hard spelen was het trouwens ook. Hoevaak moet je nou in opdracht de hipste strandtentjes checken, tussen de jetset lunchen in Marbella en de tofste off-the-grid wandelroute vinden?

We did it. Alles is af, en méér. Met volle inzet, complete afmatting van onze trouwe smartphones en regelmatige nachtelijke ‘wakker-geworden-met-een-idee-nog-even-opschrijven’- sessies.

Voor mij was de afgelopen week in Spanje de vierde workation in 2016. En ik wil er nog véél meer regelen. Workations tillen je ervaring en inspiratie versneld naar een hoger niveau. Ik raad elke ondernemer aan om jezelf zo’n professionele snelkookpan cadeau te doen!

3 Onverwachte tips voor een geslaagde workation

#1. Bereid je goed voor. Héél goed. Print dingen uit. Ken je opdrachtgever, droom de website, de briefing, check online de plek waar je gaat werken, weet waar je opdrachtgever echt mee geholpen is. Ga je voor jezelf werken? Bedenk dan wat je bereikt wil hebben en hoe je dat gaat doen (ook in andere omstandigheden dan je gewend bent)?

Mocht de wifi tegenvallen, ben je onverwacht een dagje aan de diarree of kan je niet goed tegen de hitte? Zorg dat je ruimte hebt in je schema, zodat je dingen kunt opvangen. De grootste kick (en professioneel aanzien) geeft het namelijk als je bij je terugvlucht alles al hebt kunnen afronden. Na terugkomst wachten je andere klanten weer op je aandacht…

#2. Maak het exclusief. Regel thuis de zaken zo, dat je je op locatie volkomen kunt focussen op het hier en nu. Stel je afwezigheidsassistent in met een persoonlijk bericht, communiceer niet of zo min mogelijk met je klanten in NL en neem tijdens je workation vooral geen nieuwe opdrachten aan.
Exclusiviteit betekent tenslotte dat je geen tijd, aandacht en inspiratie lekt naar zaken die nu niet relevant zijn. Je aandacht is tijdens je workation volledig gericht op je opdracht in het buitenland. Op die manier krijg je een fantastische focus en blijft de flow maar komen.

Je weet dat je goed bezig bent als je 1. ermee opstaat en ermee naar bed gaat 2. geen idee meer hebt waar thuis de waterkoker staat 3. je partner niet mist. Want daar heb je geen tijd voor 😉

#3. Voel en ervaar! Gebruik bewust je gevoel en stel je zintuigen open. Waarom? In Nederland krijgen we alles voor elkaar met Denken en Regelen, in het buitenland moet je Voelen en Ervaren. Doe je namelijk hetzelfde als thuis, dan krijg je ook dezelfde resultaten als thuis.

Zet je je gevoel en zintuigen dus op scherp en ontdek onverwachte kanten aan jezelf die je werk nog beter maken. Een voorbeeld? Ik ben totaal geen strandmens. Dat zoute water, dat geplak met die zandkorrels, die hitte, mij teveel gedoe. Toch ben ik elke namiddag in zee gedoken, en heb ik me bij het opdrogen bewust opengesteld voor de sensatie van al die prikkende en schurende zandkorrels. Het resultaat? Ik kon niet meer stoppen met lyrische beschrijvingen over dat heerlijke strand:)

Bonustip: in ‘workation’ zit het woord ‘vacation’ verpakt. Dus hey, geniet ervan! Hard werken en hard spelen gaan perfect samen. Dit is een unieke kans, ga ervoor, drink de beker van genot leeg en bestel er nog eentje 🙂

workation voor SEO tekstschrijver
Pic: Designed By Silence

Proost!

 

 

Share Post :

More Posts

2 Comments

 • Kim
  15 september 2016 at 10:08 

  Wauw! Leuk! Super leuke tips en inspirerend! Op naar een workation voor mij in 2017:)

  • ContentGarden
   15 september 2016 at 13:02 

   Hallo Kim, dat lijkt me een uitstekend idee en prima haalbaar, zeker in jouw vakgebied 🙂
   #visagie #fotoshoots #feel-good #vrouwenoverdehelewereld

Geef een reactie