Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\appdata\IIS\vhosts\contentgarden.nl\httpdocs\wp-content\plugins\custom-css-editor\bootstrap\pluginClass.php on line 132
Selected items only – waarom IJsland in niets lijkt op SEO – ContentGarden
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\appdata\IIS\vhosts\contentgarden.nl\httpdocs\wp-content\plugins\custom-css-editor\bootstrap\pluginClass.php on line 183
ContentGarden ContentGarden

Selected items only – waarom IJsland in niets lijkt op SEO

Het water draait in golven over de motorkap van onze 4×4. De weg kronkelt langs blinde bochten en nog blindere heuvels, terwijl om ons heen het landschap borrelt en spuwt. We worden door elkaar geschud en botsen regelmatig met onze hoofden tegen het dak van onze terreinwagen. Een vleugje zwavellucht vermengt zich met de stofwolken. Het is nog maar drie uur rijden naar de dichtstbijzijnde hot spring. Aan SEO- schrijven heb ik nog geen seconde gedacht. 

Het is begin juli 2017 en we rijden door IJsland. Het’ land van vuur en ijs’. Van geysirs en sneeuw. Het eiland waar wij in dit seizoen geen nacht in het donker zullen doorbrengen. 

SEO- schrijver op Ijsland

 

Een trip naar IJsland, het was al jaren een diepgaande wens van mij. Ik was zo benieuwd naar de extreem frisse lucht, de vreemd lage temperatuur in hartje zomer. Het licht dat in dit seizoen 24 uur per dag weigert te gaan slapen. Naar de mensen, hun taal en omgangsvormen. Naar het beroemde nachtleven in Reykjavik (de noordelijkste hoofdstad van de wereld). En natuurlijk naar de bizarre combinatie van uitzicht op gletsjers, terwijl je met de wind in je haren in een geysirbad ligt te weken.

Ook was ik benieuwd of ik een blog over IJsland zou kunnen schrijven. Hoe ik geïnspireerd zou worden om een land, dat draait om fysieke sensaties, te vertalen naar een vakgebied dat zich vooral met mentale abstracties bezighoudt.

Want zo’n plek vol natuurgeweld heeft toch niets te maken met SEO, het land van beeldschermen, keywords en analytics?

Selected items only

Na 3 dagen dwars door het binnenland gecrosst te hebben, denk ik daar al anders over.  Dit land is anders dan alles wat ik eerder heb ervaren. Het kraanwater smaakt naar rotte eieren, het smeuïge Skyr als nationaal dagelijks ontbijt redt levens door zijn hoge voedingswaarde en de auto ligt vol met TUC kruimels. Overlevingsvoedsel voor urenlange barre tochten door woestijn-en maandlandschappen.

De natuur op dit eiland valt niet te temmen.

IJsland dwingt respect af.

Hier overleef je alleen als je slimme keuzes maakt.

Ik begin iets te begrijpen van de hardship van het land.  Een winter van 8 maanden, met maximumtemperaturen van 16 graden in de korte zomer, het is geen lolletje.

Alles, maar dan ook werkelijk alles moet worden geïmporteerd. Niet vanzelfsprekend over land, zoals in de meeste andere landen ter wereld, maar per vliegtuig. Of per schip. Op IJsland zelf groeit namelijk niets. Geen bos (bomen worden geïmporteerd uit Zweden), geen fruitboom en al helemaal geen groentes. Deze laatste worden weliswaar in lokale kassen gekweekt, maar smaken meer naar water en ijs dan naar zon en warmte. De enige natural resources op dit bijzondere eiland bestaan uit IJslandse paarden en schapen, die je zomaar op de weg kunt tegenkomen.

schapen op IJsland

Wat het eiland op komt, moet dus van waarde zijn. Eten, drinken, goederen, ze moeten je helpen te overleven. Ze moeten je leven makkelijker en beter maken. Geen rommel mag hier binnenkomen, alleen spul waar je iets aan hebt. Lang houdbaar en voedzaam. Wat wij ervaren als ‘slecht eten’ met veel vet, koolhydraten en zout, geldt op IJsland als overleversvoedsel. Het eerstvolgende pompstation met eten kan in dit uitgestrekte landschap tenslotte zomaar 5 uur verderop liggen.

‘Selected Items Only’. Dat zinnetje kwam steeds maar bij me op bij het rondrijden door dit land met haar extreme omstandigheden. Alleen een strenge selectie van handige spullen is hier van waarde. Selected Items om je te helpen overleven. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kies het allernoodzakelijkste en laat die Selected Items van hoge kwaliteit zijn.

Vertaald naar SEO kan je het zo zien: in het harde landschap van alle concurrentie waar jij mee te maken hebt, kies je het beste voor jouw eigen Selected Items. Je kiest voor content die jouw klanten werkelijk verder helpt en daarmee uiteindelijk jouzelf ‘in leven houdt’. Want ook bij SEO kun je je geen ‘rommel’ veroorloven, je publiek waardeert alleen waardevolle content. En precies die waardevolle content wordt door zoekmachines opgepikt. 

De kracht van de beperking

SEO schrijver in IJslandWe hobbelen verder door het binnenland en maken onderweg praatjes met wie ons pad maar kruist. Die praatjes leveren ons een schat aan informatie op over dit wonderlijke eiland en zijn vriendelijke, eigenzinnige bewoners. Wat we zoal leren?

In een land waar beperking de bovenhand voert, moet je roeien met de riemen die je hebt. IJslanders hebben de kracht van de beperking zo’n beetje tot kunst verheven.

  • Moet je voor de supermarkt een half uur rijden? Ze gooien gewoon hun hengel uit in een van de talloze meren voor een kraakvers bbq-visje diezelfde avond. Vissen op Ijsland
  • De eindeloze avonden waarin waarin IJslanders vaak hun huis niet kunnen verlaten, hebben hen tot grootverbruikers van literatuur gemaakt.
  • In elke kroeg vind je live- muziek, het gevolg van lange, beschouwelijke nachten waarin muzikaal talent volop tot leven kan komen.
  • IJslandse schapen worden omgetoverd tot de beste lamsracks ter wereld. Schapenwol komt in elke winkel terug als de beroemde IJslandse vesten en handgebreide plaids, met patronen waar de nordic chic vanaf spat.

IJslanders weten wat ze kunnen. Ze kennen hun krachten, die door eeuwenlange beperkingen boven zijn komen drijven. Ijzige gletsjers, onbegaanbare wegen en maandenlange donkerte is nu eenmaal niet voor watjes.

Survival of the fittest wordt zelden zo duidelijk gedemonstreerd als bij deze afstammelingen van de Vikings.

Bij SEO werkt het eigenlijk net zo. De kracht zit ‘m in de beperking.

In het maken van de juiste keuzes en deze ten volle benutten. Optimalisatie doe je niet voor Google, maar voor je online bezoekers. Heb je een aanbod dat een beperkte groep enorm vooruit helpt? Til hamingju, je overlevingskans op internet is stevig gestegen!

Hard conditions, soft content

Voor een land met zulke harde omstandigheden, heeft IJsland een wonderbaarlijk zacht bestuur en soepele samenleving.

  • Zo komt criminaliteit hier bijna niet voor. En dan nog voornamelijk ‘witteboorden-criminaliteit’.
  • Het welvaartspeil staat net zo hoog aan de hemel als het Noorderlicht. De werkloosheid zit op 2%.
  • De regering bestaat bijna voor de helft uit vrouwen. Reykjavik staat niet alleen bekend als de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, maar ook als de meest geëmancipeerde. In 2016 ging een bericht viral over een IJslands parlementslid dat aan het spreekgestoelte borstvoeding gaf. Heel normaal in IJsland, in de rest van de wereld nog een big thing. 
  • IJsland is geen lid van de EU en heeft hierdoor geen enkele verplichting om vluchtelingen op te nemen. Toch nam het land honderden Syriërs op: ‘we just wanted to help‘.

Fascinerend, hoe zulke harde klimatologische omstandigheden samen kunnen gaan met zo’n zachte invulling van het dagelijks leven. Dat is nog eens optimalisatie!

tekstschrijven over lifestyle

 

In het land van SEO verzacht je met soft content de harde omstandigheden van de moordende concurrentie en het continu veranderende online landschap.

Wat is soft content? Mooie blogs waarin je jezelf als person and professional laat zien. Vlogs of filmpjes met toegevoegde waarde. Een Instagram account dat kijkers inspireert. Soft content is het gouden randje dat jouw feitelijke aanbod die speciale glans geeft.

Met soft content maak je het échte verschil voor jouw klanten. Heb daarom geduld en houd vol. Geduld en volharding zijn de krachten rivieren hebben uitgeslepen en onneembare bergen konden bedwingen. Soft content is een krachtige bouwsteen voor het opbouwen van een stabiel online bedrijf.

IJsland en SEO – de mooiste match net onder de poolcirkel

Na 6 dagen IJsland is het me duidelijk. Van dit heftige eiland kan elke ondernemer leren om online te overleven.

Wie de door crowdfunding gefinancierde film Bokeh heeft gezien, zal het met me eens zijn. IJsland verschaft het indrukwekkende decor waarin je maar beter de juiste keuzes kunt maken. Als je over 6 maanden nog in leven wilt zijn, tenminste. Het is dus zaak om optimaal voor jezelf en je omgeving zorgen, met goederen en content die het verschil maken. Problemen oplossen, inspireren en innoveren.

Daarom durf ik nu te stellen: IJsland en SEO gaan prachtig samen. 

Wat mijn nieuwsgierigheid naar IJsland betreft, die is nog lang niet gestild. In een wintermaand wil ik er terugkeren. Ik wil dan langzaam afdalen in een gletsjer. Slapen in een ijshotel. Het Noorderlicht beleven, een hondensledetocht over ijsvlaktes maken en vis vangen in dit schitterende decor.

SEO- schrijven bij meer in IJsland

Kom maar op met die harde omstandigheden in dat prachtige land. Ik weet nu wat ik moet doen om te overleven. I’ll be back, met nog veel meer soft content om de rauwe online natuur het hoofd te bieden.

tekstschrijven op IJSland

Voor wie ooit in IJsland is geweest: wat is jou bijgebleven?

Takk fyrir aõ deila

 

Foto’s: by ContentGarden

 

 

Share Post :

More Posts

Geef een reactie